Monday, April 9, 2018

Albert Camus: Rutto (The Plague)


A famous, Nobel worthy book, which tells the story of the occupation of France as a metaphor. A plague spreads around a city. People react all in their own way. The book is written with extremely beautiful, but strangely laconic, language. A book well worth its reputation.


Tarina kaupungista, johon iskee rutto-epidemia. Alussa juuri kukaan ei usko mitä on tapahtumassa. Asukkaiden mieliala ja suhtautuminen kehittyy vähitellen apatiasta auttamiseen yhdistyneenä apatiaan, mutta vähitellen elämä jatkuu sen minkä eristetyssä kaupungissa voi jatkua siinä määrin tavallisena kuin se voi jatkua.
Joku kaupungissa sattumalta eristyksen alkaessa ollut haluaisi karata, mutta päättää myöhemmin muuta ja jää auttamaan sairaudesta kärsiviä. Kaupunkilaiset kaiken kaikkiaan reagoivat eri tavoin, kukin omallaan. Vähitellen vallitsevana mielialana on alistumisen ilmapiiri. Lääkärit tekevät työtään, yrittävät taistella tautia vastaan ja ovat uupumisen partaalle, mutta muut jatkavat elämäänsä lähinnä jatkavat elämäänsä, mikäli eivät sairastu ja joudu karanteeniin.

Hienolla kielellä ja hitaalla tyylillä kirjoitettu tarina, joka kertoo kuvainnollisesti Ranskan miehityksen tarinan. Laajempaakin vertauskuvallisuutta kirjassa voi ajatella olevan, ehkä jopa ilmastonmuutokseen tai mihin tahansa muuhun suuren katastrofiin asti. Mieleenpainuva ja mukavan hitaan filosofisesti etenevä teos, joka on maineensa arvoinen. Tarina on ulkopuolisen, asioiden yläpuolella asettuvan ja kertomuksen lopunkin tietävän kertojan näkökulmasta kuvailtu, joka antaa kylmänviileän suhtautumisen varsin dramaattiseen sisältöön.

413 s.

No comments: