Tuesday, May 15, 2018

Sujata Massey: Rei Shimuran ensimmäinen tapaus (Salaryman's Wife)


Sarjansa ensimmäinen osa. Englantia Japanissa opettava Rei Shimura on käyttämässä melko vähäistä vapaa-aikaansa ja vielä vähäisempiä rahojaan uuden vuoden lomaan majatalossa maaseudulla. Majataloon on kokoontunut erilaisia ihmisiä, mm. amerikkalainen rouva, teollisuuspomo puolisonsa kanssa ja heidän avustajansa, brittiläinen varsin kiinnostavan oloinen lakimies. Viikonlopun aikana teollisuuspomon puoliso kuolee. Kuolemaa epäillään ensin tapaturmaksi, mutta Ray alkaa epäillä murhaa ja lopulta poliisitkin ovat samaa mieltä, tosin alkavat epäillä lakimiestä, johon Rei on jo vähän ehtinyt ihastua. Mutta kuka oikeasti on murhaaja? Oliko naisella jotain salattavaa?
Ray alkaa selvittämään murhatun naisen taustaa ja sieltä vähitellen selviää kaikenlaista joka ehkä voi olla murhan syynä.

Kirjan on hiukan liian pitkä - nopeamminkin ja vähemmillä keskusteluilla tämän tarinan olisi kyllä voinut kertoa. Itsellä oli jo varsin varhaisessa vaiheessa varsin vahvat epäily murhaajasta - tosin motiivi puuttui vielä siinä vaiheessa. Kirja oli aika selvän tuntuisesti kirjoitettu naislukijoita ajatellen, siinä määrin se sisälsi komean miehen perään kuolailua ja tarkkoja kuvailuja kauniista vaatteista ja menee mieslukijalle ehkä aavistuksen liikaa chicklitin puolelle. Kirjassa myös hiukan liikaa seliteltiin japanilaisen kulttuuriin tiettyjä piirteitä ärsyttävyyteen asti. Joo - kyllä se, mistä salaryman-sana tulee on kuultu ja luettu monen monituista kertaa, ei kai sellaista tarvitse rautalangasta vääntäen selittää? Saa nähdä tuleeko seuraaviin osiin tartuttua.

Rei Shimura tries to find out who murdered the wife of a Japanese businessman. A bit too talky, too long and too chicklit for me, but readable in spite of all that. Irritatingly explains very carefully some pretty obvious aspects of Japanese culture. It feels like the author talks down to the reader.

433 s.

No comments: