Sunday, February 4, 2024

Maijastina Kahlos: Taikakirja


Kirja kertoo taikuuden, noitumisen ja magian historiasta. Nämä aiheet ovat läpi historian olleet toisaalta epäilyttäviä ja niistä on voitu saada kuolemantuomio, mutta aina on ollut hiukan hämärä jakolinja sen suhteen, mikä on uskontoa ja mikä kiellettyä taikuutta. Toisaalta taikuus on suojelevat amuletit, pikku loitsut ja vastaavat olivat osa jokapäiväistä elämää, ja osittain vanhat ”pakanalliset” tavat säilyivät ja sulautuivat uudenpiin kristillisiinkin tapoihin. Usein on myös ollut niin, että omat uskonnolliset tapamme ovat olleet oikeita, kun taas toisen uskonnon tavat ovat näyttäytyneet kammottavana magiana – ja päinvastoin. Koska yliluonnollinen on ollut "totuutta", erityisesti vahinkoa aiheuttava taikuus on aina ollut erittäin tuomittavaa ja usein kuolemantuomion arvoista. Myös ennustamiseen suhtauduttiin erittäin tuomitsevasti, koska sen katsottiin voivat horjuttaa valtiaiden asemaa. Tosin hieman valistuneemmillakin ajoilla, vaikka magian tuomitsevat lait ovat olleet voimassa, tuomion saamiseksi on tarvittu varma näyttö, jonka hankkiminen ei tietysti ollut erityisen helppoa.

Kirja tarjoaa kiinnostavan yleiskatsauksen taikakeinojen ja niitä hallitsemaan luotujen lakien historiaan. Se päättyy ehkä hieman liian varhaiseen vaiheeseen, sillä taikuudella ihmisiä huijaavat eivät ole mihinkään vieläkään kadonneet. Ehkä myös hieman kevyempi sävy ja runsaammat anekdootit olisivat voineet parantaa teosta; nyt se paikoitellen tuntui hiukan liian akateemisen oppikirjamaiselta.


The book tells the history of magic, witchcraft, and sorcery. These topics have, throughout history, been both suspicious, and one could face the death penalty for them. Yet, there has always been a somewhat blurred line between what is considered religion and what is forbidden magic. On the one hand, magic, including protective amulets, small spells, and the like, was a part of everyday life. Some old "pagan" practices even persisted and merged with newer Christian customs.

Often, our own religious customs have been deemed correct, while the practices of another religion have been seen as horrifying magic – and vice versa. Since the supernatural was considered to be "true," particularly harmful magic has always been highly condemned and often worthy of the death penalty. Predictions, too, were viewed with extreme disapproval, as they were believed to undermine the authority of rulers. However, in somewhat more enlightened times, even though laws condemning magic have been in place, obtaining solid evidence for a conviction has, of course, not been particularly easy.       

The book provides an interesting overview of the history of magical practices and the laws created to govern them. It concludes, perhaps a bit too early, as those who deceive with magic have not disappeared to this day. Perhaps a slightly lighter tone and more anecdotes could have improved the work; at times, it felt a bit too much like an academic textbook.

239 pp.

No comments: