Monday, May 16, 2022

Jo Nesbø: Lepakkomies (Harry Hole #1) (The Bat)


Norjalainen poliisi Harry Hole matkustaa Australiaan antamaan tukea sikäläisille poliiseille, jotka tutkivat nuoren norjalaisnaisen raiskausmurhaa. Partnerikseen Harry saa varsin eksentrisen aboriginaalin, joka esittelee hänelle seudun värikästä alamaailmaa, jossa seksuaaliset vähemmistöt ovat oikeastaan enemmistönä. Vähitellen henkilöiden taustat paljastuvat ja Harry Holella on (tietenkin) menneisyydessään alkoholismia, joka on aiheuttanut vahvan syyllisyystrauman. Hän kamppailee pysyäkseen selvänä ja alkupuolella kirjaa ennen riittäviä tämän kirjan traumoja hän jopa onnistuu siinä. Eli kyseessä siis on varsin kliseinen poliisikirjojen etsivähahmo. Lopulta poliisien tutkimuksissa alkaa näyttää siltä, että kyseessä ei ole yksittäinen teko, vaan kyse on vuosia kestäneestä raiskauksien ja murhien sarjasta, joka kattaa useita kaupunkeja. Vähitellen dramaattisten tapahtumien jälkeen syyllinen tietenkin löytyy. 

Kirja on sarjansa ensimmäinen ja arvioiden mukaan se ei taida olla sarjansa parhaasta päästä. Nuo arviot vaikuttavat uskottavilta. Kirja jäi aika keskinkertaiseksi kielellisesti ja kerronnallisesti ja siinä oli aika iso osa pohjoismaisten poliisikirjojen kliseistä hyvin edustettuna. Tiivistämisen varaa siinä olisi myös varmasti ollut. Jossain vaiheessa ehkä jatkan sarjan parissa ja katson tapahtuko luvattua parantumista. Seuraava kirja lienee vielä tasoltaan keskinkertainen?


This is the first part in the very popular Harry Hole series by a Norwegian author. The main character is in Australia, helping local police solve the murder of a young Norwegian woman. It turns out to be more complicated than a simple rape-murder (of course). Apparently, this is not one of the best of the series, and it feels like a fairly ordinary book with many of the cliches found in conventional detective books. (An alcoholic womanizing but brilliant (occasionally) police officer). The read was not so bad though, that I would have an aversion toward reading the books that follow in the series.

369 pp.


No comments: