Saturday, May 21, 2022

Seppo Jokinen: Pahasti tehty (Koskinen #27)

Viimeisin komisario Koskinen. Tällä kertaa kirja alkaa ruumiin kätkemisestä - se kuka tämä kätkijä on, ei ole ihan selvää, mutta hänellä vaikuttaa olevan runsaasti tietoa poliisin toimintatavoista. Alussa poliisi ei tätä kuolemaa vielä edes tiedä, vaan joutuu lähinnä esimiesten painostuksesta selvittelemään sarjaa tapauksia, joissa hetkessä ilmaantunut miesjoukko on uhkaillut kunnon kansalaisia tekemättä mitään väkivaltaista. Poliisi ei asiasta olisi erityisen kiinnostunut, ja jos nuo kunnon kansalaiset eivät olisi kaupungin silmäätekeviä, joilla on mahdollisuus painostaa poliisin ylintä johtoa asia hautautuisi muiden alle. Yksi erityisen törkeä tapaus on ollut ravintolassa, jossa yksittäinen mies on kiihtyneenä uhannut tappaa suuren rakennus- ja maansiirtoliikkeen omistajan. Kun uhatuksi tullutta miestä kuulusteltaisiin tästä asiasta, häntä ei aluksi löydy lainkaan ja myöhemmin hän löytyy kuolleena autonsa tavaratilasta, kuristettuna. Onko uhkailija toteuttanut uhkauksensa? Asian tekee erityisen ikäväksi se, että mahdollinen epäilty on poliiseille erittäin tuttu mies, joku, jonka ei ikinä uskoisi syyllistyneen henkirikokseen. Samalla Koskisen yksityiselämässä asiat eivät oikein suju, kollega Ulla, jonka kanssa hän oli aikaisemmin muuttanut yhdessä asumaan, on jo pitkään viihtynyt Hämeenlinnassa hoitamassa lastenlastaan ja vammautunutta ex-miestään, eikä yhteisessä kodissa juuri enää ole öitään viettänyt. Eikä tämä asia vaikuta kovin pikaisesti olevan muuttumassa.  

Kirja oli paluuta vanhaan parin selvästi heikomman osan jälkeen - vähällä jo oli, etten luopunut koko sarjan seuraamisesta. Juoni oli sujuvampi ja jännittävämpi, hahmot olivat taas paremmin kuvattuja ja kirjan oli paljon toimivampi kuin edelliset osat. Se oli vetävä ja viihdyttävä luettava ja Koskisen yksityiselämäkin loksahti ehkä hiukan enemmän paikalleen tai ainakin tilanne selkiytyi aikaisempaan verrattuna. 


One more book about inspector Koskinen and the violent crime department of Tampere police. There's a lot of local color from my hometown. A group of men have been harassing some more affluent townspeople. As there has been no violence, the police weren't at first very interested in those actions. But as the more affluent people know, the highest level of police, the police chief, kindly hints that something should be done – and very, very soon. But when one of the victims of harassment is found strangled, it seems like there is more going on. It's a lot better book than the last two parts of the series. The plot was more coherent, and the characters behaved more like themselves – this book was a return to form after a few somewhat disappointing installments.     

368 pp.

No comments: