Sunday, March 27, 2011

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras
The first book by a Finnish author which has been written in English and which has gotten fairly wide recognition. Not something to be read when you are stressed out and have problems with concentration due to sleep deprivation. A lot of strange terms and with a complex structure. A very interesting read, however.


Ensimmäinen suomalaisen englanniksi kirjoittama teos, joka on saanut merkittävää julkisuutta ja menestystä.
Sellainen kirja, jota ei ole tarkoitetu luettavaksi univelkaisena, väsyneenä ja stressantuneena, ja osittain siksi tämän lukeminen onkin kestänyt aika pitkään. Kirja sisältää enemmän kuin tarpeeksi outoja termejä, ja lukeminen vaatii melkoista keskittymistä.

Kirjan sankarina on mestarivaras, joka kirjan alussa on vankilassa. Hänet vapauttaa sieltä salaperäisen naisen ja älyllisen avaruusaluksen parivaljakko, joilla on mestarivarkaan taitojen arvoinen tehtävä.

Tästä alkaa vauhdikas meno, jossa on välillä vaikea pysy mukana, sillä kirja on suoranaista värikkäiden termien ilotulitusta. Mieleen välillä kyllä tuli tämä XKCD:n pilapiirros kylla aika elävästi...mutta kaikesta huolimatta kirja oli kyllä hyvin lukemisen arvoinen ja kiinnostava. Kielessä tosin mielestäni kyllä oli paikoitellen jonkinlaista jähmeyttä tai persoonattomuutta, en teidä onko tämä alkuperäistekstistä, käännöksestä vaiko vain keksityn terminologian runsaudesta johtuvaa.

Juonen perässä en ehkä ihan koko aikaa pysynyt, mutta se ei pahasti menoa haitannut.

Tapahtumapaikkaa jäin hiukan miettimään. Nimellisesti kirja tapahtuu tulevaisuuden Marsissa. Mutta aika moni asia selittyisi paremmin jos ajattelisi, että tapahtumat ovatkin kokonaan virtuaalisia, tietokoneessa tapahtuvia. Ehkäpä kirja tapahtuu samassa maailmassa kuin Charless Strossin Accelerando, kun koko asteroidivyöhykkeen sisäpuolinen massa on muuttunut tietokoneiksi joissa elää määrätön määrä virtuaalista elämää, joka ei enää ”oikeista” ihmisistä välitä tai niitä edes muista, ja jäljelle jääneet ”oikeat” ihmiset elävät Jupiterin paikkeilla myös enemmän tai vähemmän tietokoneisiin siirtyneinä. Aika monet asiat kirjassa selittyisivät paljon paremmin jos asiat todella ovat näin..

440 s.

No comments: