Sunday, June 4, 2023

Elizabeth Strout: Olive, taas


Seuraava osa Olive Kitteridgen tarinassa. Aikaa on kulunut edellisestä kirjasta. Olive on leski, mutta hän on tavannut uuden miehen, jonka kanssa hän lopulta menee naimisiin. Ja jää sitten kirjan kuluessa leskeksi uudelleen.  Kirja on nytkin novellikokoelmaksi luokiteltava, joka kertoo sekä Olivesta, että kaupungin muista asukkaista - yleensä Olivea ainakin hiukan sivuten. Mielestäni novellien tasossa oli enemmän vaihtelua kuin ensimmäisessä osassa, pari tarinaa tuntui vähän turhilta ja tylsiltäkin, mutta vastapainona oli monta todella hyvää kertomusta. Oliven persoonallisuus kehittyi kirjan ja ikääntymisen myötä, vaikka vanhentumisen hyväksyminen ajoittain hänelle raskasta olikin.

Kielellisesti hienoa, pettävän helppolukuista, mutta samalla monitasoista kerrontaa kuten Stroutin muissakin lukemissani kirjoissa. Kirja todennäköisesti hyötyisi uudesta lukukerrasta, jolloin vasta kunnolla ymmärtäisi tarinoiden taustan ja ne asiat, joita ei suoraan sanota. Se ei ole kuitenkaan suosikkejani Stroutilta, mutta joka tapauksessa erittäin hyvä kirja.

  

More stories about Olive Kitterridge. She loses her husband, remarries, and eventually loses her second husband too. And she gets old, which isn’t always easy. The book contains separate short stories. Their quality was a bit more varied than in the first part, and there were a few stories which were slightly disappointing. As a whole, the book was very good, but perhaps not on a par with the other books by the same author. However, the author’s writing was deceptively simple as always, and very enjoyable.   

355 pp. 

No comments: