Wednesday, March 30, 2022

Antti Tuomainen: Jäniskerroin (The Rabbit Factor)


Vakuutusyhtiön matemaatikko Henri tekisi työtään lujalla ammattitaidolla, mutta se ei enää riitä: pitäisi olla tiimihenkeä, osallistua yhteishengen kohotuksiin ja seminaareihin, joissa opetetaan yhteisöllisyyttä ja uusimpia bisnesvillityksiä. Kun hän katsoo, että näillä ei työn tekemisen kannalta ole merkitystä, hän huomaa pian olevansa työtön. Hän ei ehdi juuri toimettomana olemaan, kun kuulee perineensä veljeltään lasten toimintapuiston. Tutustuttuaan puiston toimintaan hän huomaa, että puiston pitäisi olla niukasti voitollinen, mutta rahaa on kadonnut runsaasti johonkin. Kun väkivaltainen velanperijä ilmaantuu paikalla tarkoituksenaan vakuuttaa Henri edesmenneen veljen velkojen kiireellisestä maksuaikataulusta sopivan väkivallan kera, velanperijä päätyy enemmän kuin puolittain vahingossa kuolleeksi. Mitäs nyt? Mikäs sen luonnollisempaa, kuin raahata konna arkkupakastimeen kanankoipien alle. Mutta eivät ne velanperijät niin helpolla luovuta. Mutta tarkan matemaattisella ajattelulla ja suunnittelulla pääsee pitkälle, niin toimintapuiston hoidossa kuin rikollisten kanssa toimiessa. Ja saattaapa jopa naisseuraa löytyä.

Kevyen ironisella tyylillä kirjoitettu kirja, jossa hupi tulee oikeastaan rivien välien pienistä viittauksista ja yleisestä kuivanironista esitystyylistä. Kirja tuntui parantuvan loppua kohden, jolloin tapahtumat alkoivat jo lähestyä surrealistisia. Hiukan ehkä enemmän odotin kumminkin mm. elokuvasopimus huomioiden. Kyseessähän on siitä poikkeava kotimainen kirja, että tällä tietoa siitä ollaan tekemässä a-luokan jenkkielokuvaa, päähenkilönä Steve Carell, joka on erittäin sopiva rooliinsa - ehkä hiukan liian suurta ikää lukuun ottamatta.    

 

A dryly ironic novel about an insurance actuary for whom precise mathematical formulas are the way to go. When his boss becomes more interested in team-building exercises and the latest business fads than quiet, careful work done alone, he soon finds out that he doesn’t have a job. However, he inherits a children’s activity center from his late brother, but there seems to be something shady going on, and there is a huge discrepancy in the finances. Moreover, some scary people are demanding that their loan should be repaid NOW rather than later. That leads to a series of events where more than one goon ends up dead – more or less by accident - as trusting calculations and logic end up to be the winning strategy. A book filled with very dry humor and amusing laconic observations. Soon to be a major motion picture starring Steve Carell, who is perfect for the role, except he might be a bit too old.


300pp

No comments: