Saturday, March 12, 2022

Irene Vallejo: Papyrus – Kirjan katkeamaton tarina (El infinito en un junco/Papyrus: The Invention of Books in the Ancient World)


Kirja kirjan ja kirjastolaitoksen historiasta. Tarina alkaa alusta, savitauluista, papyryksen ja pergamentin kautta päätyy nipin napin kirjapainon keksimiseen. Tämän jälkeiset tapahtumat varmaan jäävät sitten mahdolliseen jatko-osaan. Kirja on kirjoitettu kevyen juttelevalla tyylillä ja etenkin loppua kohden menee sisään kirjoittajan lapsuuteen, persoonallisuuteen ja kirjojen ja kirjallisuuden merkitykseen hänelle itselleen. Kyseessä oli mielenkiintoinen ja mukaansakin tempaava kirja. Teksti oli soljuvaa ja hyvin luettavaa – joitain kirjoitusvirheitä siinä oli, mutta vähemmän niitä huomasin, kuin joidenkin arvioiden perusteella pelkäsin. Hyvä lukukokemus kokonaisuudessaan, joskin painopiste oli aika Eurooppa keskeinen. Vaikkapa Kiinan ja Japanin kirjallisuus ja runous, joiden historia on tuhansia vuosia pitkä, jäi kokonaan käsittelemättä.  

A well-written and interesting, but Euro- (and Middle-East-) centric, history of books and libraries. It is written with a very personal and flowing style, sometimes turning into a self-memoir of the author. The book is a bit loose, but is a fascinating tale filled with anecdotes.  


650 pp. 


No comments: