Tuesday, March 1, 2022

Jari Salonen: Ristilukki (Zetterman #6)


Viimeisin Zetterman-sarjan kirja, joka on taas autossa kuunneltu – tosin aika pitkän ajan kuluessa. Zetterman on mukavasti eläkkeellä. Hänen naisystävänsä on palannut viime kirjan koettelemuksien jälkeen osa-aikaisena työhön, mutta keskusrikospoliisissa työskenteleminen osa-aikaisena ei ole ihan sujuvimpia asioita. Sen verran heillä on kumminkin yhteistä aikaa, että ehtivät lyhyelle purjehdusreissulle. Matka pysähtyy aika alussa, kun he kohtaavat tuuliajolla olevan purjeveneen. Otettuaan sen hinaukseen, he vilkaisevat veneen sisään ja löytävät ammutun pariskunnan.  Pariskunta oli ollut lähdössä maailmanympäripurjehdukselle. He oli myyneet vain vähää aikaisemmin hiukan hämäriä kulutusluottoja kaupanneen yrityksensä, ja kauppasumma oli huhujen mukaan suuri. Kun pariskunnan poika löytyy myös ammuttuna hiukan myöhemmin, näyttää siltä, että tavoitteena ovat ehkä olleet nuo rahat. Vai olisiko sittenkin kyse jostain muusta?

Samanlaista sujuvaa kerrontaa kuin sarjan aikaisemmat osat. Tällä kertaa tuntui mukana olevan taas hiukan enemmän turhakoja sivujuonia ja juoneen vain niukasti liittyvää keskustelun ”lätinää”, mutta tämä toisaalta tämä antoi leppoisaa tuntua kirjaan. Kyseessä ei ehkä ollut sarjan parhaita, mutta ihan viihdyttävää matkakuunneltavaa kirja kyllä oli.


The happily retired inspector Zetterman is on a sailing trip with his female friend. They find a sailboat that is drifting. After taking it to tow they look inside the boat and find a man and wife who are shot dead. It turns out that they have just sold their at least slightly shady business for a good amount of money. Soon their son is found floating in the sea; he also has been shot. Is someone trying to get the money they got from their business deal, which is rumored to be at least several million Euros, possibly much more? Or could the motive be something unrelated, wouldn’t that be a huge coincidence?  

Another smoothly written book, but perhaps not among the best in the series. There were a few too many fairly unnecessary side plots – and some of them really didn’t go anywhere. It was an entertaining book to listen to during long car trips, anyway.  

349 pp.

No comments: