Wednesday, August 26, 2020

Haruki Murakami: Sputnik - rakastettuni (Sputnik Sweetheart)


 

A book which tells of a young man who has fallen in love with a young woman, but who loves him just as a friend. The woman herself falls madly in love with a slightly older woman, who in turn doesn’t return the love. She, however, got the younger woman to work for her as a kind of personal secretary. A slightly below average for a book which was written by Murakami, but it was interesting, original, and well written in spite of that. There were some thematic similarities with 1q84.


Nuori mies on kuolettavan rakastunut naiseen, Sumireen, jonka hän tuntee ja joka haaveilee kirjailijan urasta. Valitettavasti Sumire ei koskaan ole saanut yhtään kirjaa valmiiksi, vaikka lyhyitä jaksoja kirjoittaakin loistavalla tyylillä. Hän ei vaikuta myöskään olevan lainkaan kiinnostunut seksistä, ei kenenkään kanssa ja kaikkein vähiten ystävänsä. Yhtäkkiä tämä nainen ihastuu suunnattomasta hieman vanhempaan naiseen, Miuhun, jonka on nähnyt sattumalta. Miu ottaa Sumiren töihin lähinnä henkilökohtaista sihteeriä muistuttavaan työnkuvaan. Kun naiset ovat yhdessä matkalla Kreikassa, Sumire katoaa salaperäisesti. Nuori mies matkustaa paikalla Miun pyynnöstä auttamaan Sumiren etsimisessä.  

Kirja oli lyhyempi ja pienempimuotoisempi kuin muut lukemani Murakamit. Kului aikansa, ennen kuin pääsin kirjaan sisään, ja sitten se olikin loppu. Noin 250 sivun pituudesta huolimatta kirja tuntui jotenkin novellilta, jotenkin sen muoto oli enemmän novellin muoto kuin romaanin muoto. Tarinassa oli mukana Murakamille tyypillistä maagista realismia, mutta ehkä enemmän mausteena ja sivujuonena kuin varsinaisena juonen pääosana. Jotain samankaltaisuutta kirjalla oli 1q84 kirjan kanssa, mukana oli “toinen” maa ja ”sieluttomia” ihmisiä. Kyseessä ei missään nimessä ollut Murakamin parhaita, mutta keskitasoinenkin kirja häneltä on hyvä millä asteikolla vain.

252 pp.

No comments: