Saturday, August 29, 2020

Robin Hobb: Salamurhaajan oppipoika (The Farseer Trilogy #1, Assassin's Apprentice)


 

I had never before read anything by Robin Hobb. I bought the first two parts of his Fitz and the Fool series and noticed that I should read two three-part series before those. Fitz is a bastard of a prince even though he is supposed to be very proper. When Fitz’s mother brings him to court, everyone is very surprised. He then lives with a stableman until the king drafts him as an apprentice to the royal assassin. He ends up entangled in court intrigue and the magical powers the royal family have.

It is a well-told story with slow-moving parts (important plot points) combined with action scenes (where Fitz usually ends up getting badly hurt). It was such a good book that I have the next in the series already ordered from the library.


Ensimmäinen Robin Hobb:n kirja mitä olen lukenut. Itse asiassa ostin tarjouksista Narri ja Näkijä -sarjan ensimmäisen ja toisen osan ja kun tarkemmin tutustuin asiaan, niin huomasin, että pitää mielellään lukea pari kolmen kirjan sarjaa ennen kuin siirryn niihin ostamiini kirjoihin.

 Kirja kertoo Fitzistä, äpäräpojasta, jonka hänen äitinsä toimittaa linnaan isänsä kasvatettavaksi. Isän maine oli tätä ennen ollut täysin nuhteeton ja hänestä oli määrä tulla seuraava kuningas. Fitz näyttää niin paljon isältään, että sukulaisuus on kaikille täysin ilmiselvää. Isäänsä poika ei oikein näe, mutta hänet otetaan linnaan kasvatiksi ja tallista vastaava mies saa hänet vastuulleen (eikä hän suin päin joudu “onnettomuuden” kohteeksi kuten olisi voinut käydä). Lapsuutensa poika viettää tallilla eläinten ja työmiesten joukossa sekä kaupungissa muiden lasten kanssa seikkaillessa, mutta kun kuningas itse kiinnostuu hänestä, aletaan pojasta kouluttaa salamurhaajaa. Valtakunnan kuninkaallisilla kulkee suvussa taitoja, joilla voi mennä toisen ihmisen ajatuksiin ja vaikuttaa hänen tahtoonsa. Fitzilläkin osoittautuu olevan näitä kykyjä. Hän pystyy myös luomaan voimakkaan yhteyden eläimiin, mutta tämä on kyky, jota ainakin tallimestari pitää äärimmäisen pahana ja salattavana asiana. Kirjaa käsittelee noin pojan elämän ensimmäiset kymmenen vuotta ja hänen olemistaan salaliittojen kohteena ja hiukan osallisenakin. Kuningassuvun äpärä kun saa aikaan kateutta, pelkoa ja epäilyksiä, josko tällä olisi kunnianhimoja kruunua kohtaan tai ainakin josko jokin taho haluaisin hän käyttää hyväkseen?

Kirja on kirjoitettu sujuvasti ja erittäin mukaansatempaavasti, vaikka sivumäärään nähden varsinaisia tapahtumia ei kovin paljoa loppujen lopuksi tapahdu, vaan paljon kirja seuraa Fitzin elämää. Tosin aika monella pienelläkin asialla mitä hänelle tapahtuu, osoittautuu myöhemmin olevan merkitystä kokonaisuuden kannalta. Hänelle myös tapahtuu paljon, yleensä asioita, joista toipumiseen kuluu viikkokausia vuoteessa. Kirja oli siinä määrin hyvän tuntuinen aloitus sarjalle, että seuraavasta osasta tuli juuri ilmoitus kännykkään varatun materiaalin saapumisesta.

446 pp. 

No comments: