Monday, December 6, 2021

Jane Harper: Kadonnut mies (The Lost Man)


Australiassa tapahtuva dekkari, joka ei suoraa jatkoa kirjoittajan kahdelle aikaisemmalle teokselle – samassa maailmassa se kyllä ainakin yhden vihjeen perusteella tapahtuu. Tapahtumapaikkana ovat Australian suunnattomat karjatilat, joiden pinta-ala lasketaan jopa tuhansissa neliökilometreissä.  

Paikallinen tilanomistaja löytyy kuolleena autiomaasta vanhan yksittäisen autiomaassa kuolleen henkilön muistokiven vierestä. Hänen autonsa löytyy muutamien kilometrien päästä. Aluksi epäillään, että auto olisi rikkoutunut, mutta se on täysin kunnossa, polttoainetta on riittävästi ja autossa on täydet hätävarastot vettä ja ruokaa. Tämän jälkeen kuolema aletaan pitää itsemurhana, mutta kuolleen veli (jota koko pikkukaupungin väki halveksii vuosia sitten sattuneen yksittäisen tapauksen jälkeen) alkaa epäillä jotain – auto oli niin kaukana ruumiin löytöpaikasta, että kuumassa ilmastossa olisi ollut käytännössä mahdotonta selvitä autosta sinne asti. Myös muita kummallisia yksityiskohtia tuntuu tapaukseen liittyvän. Kuollut mies oli paikkakunnalla arvostettu, suuresta tilasta vastuussa oleva. Miesten isä oli ollut aikanaan väkivaltainen ja veljekset olivat olleet lähinnä helpottuneita, kun tämä kuoli liikenneonnettomuudessa. Pikkuhiljaa paljastuu, että kaikilla on salaisuuksia, henkilöt eivät ole miltä vaikuttavat ja motiiveja useammalla löytyy, mutta ei ehkä ihan riittävän voimakkaina murhaamiseen. Kyseessä on hyvä ja kohtalaisen vetävästi kirjoitettu kirja, mutta se oli ehkä hiukan pitkitetty ja tapahtumat ainakin alkupuoliskolla olisivat voineet edetä hiukan nopeamminkin. Mielestäni tämä teos ei ole aivan kirjoittajan ensimmäisen romaanin tasoa. Tapahtumapaikka oli kuitenkin elävästi ja mieleen jäävästi kuvattu. 

A man has died on a giant Australian farm. At first, it seemed to be a suicide, but there were a few things that didn’t fit that – one of them is that the man could never have walked to the place he was found from his car in the heat of summer (or winter – I wonder how it is called in Australia). Almost everyone has some secrets in their past, and the dead man wasn’t so nice as his public reputation was. A pretty good book, but not as good as the earlier ones by the same author, especially her first book.

400 pp

No comments: