A man who works in the upper-middle management of a paper company returns to his birth town. The town has one of the paper mills of the company which will be downsized. Who would be better at that task than someone whose childhood friends all work at the mill? A pretty good look at the very close-knit world of a small town and changes a faceless corporate is ready to make in order to get a slight increase to stockholder values.
Metsäyhtymän ylempään keskijohtoon yltänyt mies, Pasi, palaa lapsuutensa paikkakunnalla. Kaupunkia hallitsee paperitehdas, johon lähes kaikki asukkaat ovat sidoksissa jollain tapaa. Pasille on annettu määräys ottaa tehtaasta löysät pois ja irtisanoa niin paljon ihmisiä kuin mahdollista, ainakin sen verran että yrityksen osakekurssi nousee. Hän tuntee suurimman osan kuntalaisista ja tehtaalla työskentelee moni lapsuuden ystävä, myös hänen paras ystävänsä Janne. Lapsuus tehdaspaikkakunnalla ei kellään ollut helppoa, sillä paikalliseen kulttuuriin kuului, että lauantaisin eukko ja lapsen hankeen. Tietysti jotkut isät olivat kilttejä juoppoja ja vain sammuivat sohvalle kaikessa rauhassa. Pasi joutuu pahasti luovimaan tunteidensa, ystävyyden, eettisyyden ja yrityksen johdon paineiden voimakkaassa ristiaallokossa. Siihen tietenkään mitä tehtaalle tapahtuu, ei keskitason pomon eettiset mietteet vaikuta vähäisimmässäkään määrin.
Yllättävän hyvä, hyvin kirjoitettu ja mieleen jäävä kirja, jossa oli melkoisia ihmiskohtaloita. Oma tausta on maalaisympäristöstä, jossa suurimmat “poliittiset” rajanvedot koskivat sitä, oliko säästöpankin vaiko osuuspankin asiakas, ja jossa lähipiirissä ei ollut akka ja lapset hankeen isiä eikä moisesta lapsena edes kuullut, joten kuvattu miljöö oli aika vierasta, mutta silti todentuntuista pienellä satiirin liioittelulla maustettuna. Kirja oli valtavan paljon parempi kuin edellinen saman kirjailijan teos mitä olen lukenut, Juurihoito.
286 pp.
.
No comments:
Post a Comment